Logo Nieuwegein Geins Geluk is een onderdeel van de gemeente Nieuwegein

Initiatieven

“Het familiegevoel, het feest, het samen iets groot maken, dat bleef. En Geins Geluk was de heerlijke kers op een hele grote taart.”  

– Initiatiefnemer Pitpop 2019

Je kunt een bijdrage vragen voor initiatieven die stimuleren dat inwoners prettig samenleven en dat de straat, buurt, wijk of stad er op vooruit gaat. Deze initiatieven kunnen op verschillende terreinen liggen. Denk aan zorg en welzijn, natuur en milieu, kunst en cultuur, educatie, sport en recreatie, opvang en mobiliteit. Vanzelfsprekend moeten de initiatieven binnen de gemeente Nieuwegein liggen of plaatsvinden.

Jij hebt een idee! Wat leuk! En nu?

|

Stap1

Verzamel mensen om je heen

Samen bereik je meer en krijgt je idee een grotere kans van slagen. Voor een aanvraag bij Geins Geluk ondertekenen daarom minimaal 3 mensen de aanvraag.

|

Stap 2

Werk samen je idee uit

Wat hebben jullie nodig om jullie idee te laten slagen? Wat moet nog geregeld worden en wat hebben jullie zelf allemaal al tot jullie beschikking?

|

Stap 3

Op zoek naar benodigdheden

Tijd voor actie! Als jullie duidelijk hebben wat nodig is, kunnen jullie er naar op zoek gaan en alles regelen.

Het is handig dit op een rijtje te hebben, zodat je weet wat je nog moet zoeken en regelen. Als je het fijn vindt, kunnen altijd de wijkcoördinatoren van de gemeente, de buurtverbinder van MOvactor en de buurtsportcoaches van SportID je helpen bij het verder uitwerken van je idee. Samen kijken jullie naar welke dingen nodig zijn, zoals vergunningen, veiligheidsplannen, Verklaring omtrent gedrag. Je vindt alle contactgegevens ook hier.

Benodigdheden

 • Handjes: Het werkt het beste om mensen persoonlijk te vragen en te betrekken bij je initiatief. Als je toch nog meer mensen nodig hebt om je initiatief te organiseren en deze niet in je netwerk kunt vinden, kun je een oproep plaatsen in de vacaturebank van het Vrijwilligershuis Nieuwegein.
  Voor een aanvraag bij Geins Geluk mogen vrijwilligersuren (doe-uren) meegenomen worden in de begroting.
 • Bezoekers: Denk na over hoe je mensen gaat betrekken en op de hoogte gaat stellen van je initiatief. Ga je een promotieplan opstellen, flyers door de bus doen, of gaat het allemaal van mond tot mond?
 • Materialen: kun je materialen lenen of moet je ze huren? 
  Voor een aanvraag bij Geins Geluk mogen geen materialen worden aangeschaft die daarna in eigen bezit komen.
 • Locatie: Wat voor locatie is het meest geschikt voor je initiatief? Kan het misschien in een buurthuis, bij een bevriende sportclub, ga je commercieel wat huren of wordt het op het grasveld in de straat?

 

 • Geld: als je nog geld nodig hebt, kun je fondsen aanschrijven. Hier kun je geld aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ook wijkplatforms en wijknetwerken hebben vaak een budget om inwonersinitiatieven te ondersteunen. Daarnaast kun je ook beslissen om de deelnemers of bezoekers van je initiatief een bijdrage te laten betalen.
  Voor een aanvraag bij Geins Geluk vragen wij dat mensen met een stadspas maximaal de helft van de reguliere entreeprijs hoeven te betalen. 
 • Overige: zijn er bijvoorbeeld vergunningen of ontheffingen nodig voor je activiteit of moet je een veiligheidsplan opstellen? Op de website van de gemeente Nieuwegein vind je de meest voorkomende vergunningen en ontheffingen bij evenementen en festiviteiten.

Aanvragen
Spelregels Geins Geluk

 • De bijdrage van Geins Geluk is maximaal 50% van de kosten voor de uitvoering van je idee.
 • Jouw idee is bedoeld voor Nieuwegeiners en vindt plaats in de stad Nieuwegein.
 • Jouw idee wordt gesteund door de straat, buurt of wijk waar je het uit wilt voeren: er zijn minstens 2 andere Nieuwegeiners die de aanvraag ook ondertekenen.
 • Je weet welk budget je nodig hebt om je idee uit te voeren, je hebt een begroting gemaakt en de helft van het budget is al bij elkaar gebracht of toegezegd.
 • Jouw idee heeft geen commercieel promotioneel, politiek, levensbeschouwelijk of godsdienstig doel.
 • Wanneer mensen met een Nieuwegeinse Stadspas mee willen doen, betalen zij maximaal de helft van de deelnamekosten.
 • Geen subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van grote gebruiksvoorwerpen die na realisatie van de activiteit geen eigendom van de gemeente worden en in bezit blijven bij de aanvrager.

 

Als jullie idee aan de regels voldoet, vul je het aanvraagformulier  en de begroting in. Deze stuur je op naar gemeente@nieuwegein.nl. Dit kan tot minimaal 6 weken voor de start van je initiatief. Wij beoordelen je aanvraag en nemen indien nodig contact met je op. Als alles goed is en voldoet aan de voorwaarden, ontvang je een bijdrage voor je initiatief.

Mocht je vragen hebben over het invullen van de formulieren, neem dan contact met ons of je wijkcoördinator op. We helpen je graag verder!

 

Afronden:
In het eindverslag beschrijf je kort hoe het initiatief is gegaan, wanneer het heeft plaatsgevonden en hoeveel mensen er waren. Ook stuur je 4 foto’s mee die gebruikt mogen worden voor promotie vanuit de gemeente. Zorg dus dat je toestemming hebt van de mensen die erop staan, of dat zij niet herkenbaar in beeld komen.

Als laatste voeg je de afrekening toe. Dit is in hetzelfde format als de begroting, alleen dan komen er de uiteindelijke kosten in te staan. Dit mail je naar gemeente@nieuwegein.nl. Vermeld daarin je zaaknummer die je hebt gekregen bij je aanvraag bevestiging.

|

Stap 4

Geins Geluk aanvragen

Jullie kunnen een bijdrage aanvragen bij de gemeente als blijkt dat jullie, ondanks de vorige stappen, niet genoeg geld hebben om de activiteit uit te voeren. Voor initiatieven op persoonlijke naam gaat dit via Geins Geluk. 

|

Stap 5

Geniet van je initiatief!

Yes! Je hebt alles rond voor je initiatief. Dan is het nu tijd om het allemaal uit te voeren en je initiatief waar te maken. Geniet ervan!.

 

|

Stap 6

Rond je aanvraag af

​Na afloop van jullie initiatief rond je de aanvraag af. Je stuurt een eindverslag en eindbegroting op naar gemeente@nieuwegein.nl.

Een initiatief voor iedereen

[widget id=”tag_cloud-2″]

Veel gestelde vragen?

Wat voor bedrag kan ik aanvragen?

De bijdrage vanuit Geins geluk is maximaal 50% van het totale bedrag. Het minimale bedrag wat je kunt aanvragen is € 100,00. Je kunt het bedrag aanvragen wat nog nodig is om de kosten te dekken.

Wat kan ik meerekenen onder de 50% eigen bijdrage?

 • Financiering vanuit bedrijven, andere fondsen of subsidies (die niet van de gemeente Nieuwegein zijn). Ook een bijdrage vanuit het wijkplatform telt mee. 
 • Je eigen inzet en tijd voor je initiatief waarderen we, daarom mag je de doe-uren meenemen in de begroting voor € 15,00 per uur.
 • Krijg je sponsoring in natura, bijvoorbeeld gesponsorde of gratis ter beschikking gestelde materialen en producten? Dan mogen deze op hun financiële waarde van koopprijs worden begroot.
 • Overige opbrengsten, zoals verkoop van etenswaren, sponsorloop of crowdfunding.

Ik ontvang het geld liever niet op mijn eigen rekening. Zijn hier andere opties voor?

 Ja, zeker. Je kunt zelf aangeven op welke rekening je de bijdrage wilt ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om samen met een stichting of maatschappelijke organisatie te gaan werken. Bijvoorbeeld het Nieuwegeinfonds. Ook sommige wijkplatforms faciliteren hierin.

Hoelang duurt het voordat ik een uitslag krijg?

Wij proberen zo snel mogelijk inhoudelijk op je aanvraag te reageren. Meestal heb je binnen 4 weken een uitslag, maar soms kant dit wat langer duren. Dit is afhankelijk van of er nog vragen zijn over je aanvraag en er dingen verduidelijkt moeten worden.

Hoe zit het met het budget voor inwonersinitiatieven van wijkplatforms, is dit het zelfde als bij Geins Geluk?

Het gaat hier niet om dezelfde budgetten. Wijkplatforms of wijknetwerken hebben een eigen wijkbudget voor kleinere projecten. Vanuit dit budget kunnen zij ook bewonersinitiatieven stimuleren. Het wijkplatform heeft een eigen aanvraagprocedure en hanteert eigen voorwaarden. Het is aan te raden eerst bij je wijknetwerk of wijkplatform een aanvraag te doen voordat je bij Geins Geluk een aanvraag doet. Wanneer het wijknetwerk een bedrag toekent, mag je dit namelijk meenemen in de 50% eigen bijdrage. Je wijkcoördinator kan je hierbij helpen.

Kom je er niet uit?

Anne Broekman

Anne Broekman

Coördinator Geins Geluk

Heb je een vraag over Geins Geluk of kom je er niet helemaal uit? Ik help je graag verder!

Contact